24849
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-24849,stockholm-core-2.2.9,select-theme-ver-8.8,ajax_updown,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Deprem Sonrası İyileştirme ve Yeniden Yapılaşma Stratejileri

Depremden etkilenen bölgelerde yaşamı  iyileştirmek  için; etkili ve hızlı olduğu kadar, tüm tarafların ihtiyaçlarını gözeten ve geleceği daha  iyi  ve daha dayanıklı inşa etmeye yönelik kalıcı çözümler üreten bir yaklaşım geliştirilmesi  gerekiyor.

Bu rapor, yukarıda sözü edilen yaklaşımı tariflemek üzere, tüm taraflara yönelik ve uygulamaya dönük bir rehber niteliğinde hazırlandı. Raporda, uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan rehberler, dünyadaki  deneyimlere  ilişkin raporlar ve akademik araştırmalardan yararlanıldı. Bu hazırlık yapılırken, Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı yıkım süreci , bölgede devam eden destek çalışmaları ve ortaya çıkan  ihtiyaçlar da dikkate alındı. Bunun için bölgede aktif çalışma yürüten kurum ve bireylerin görüşlerinden faydalanıldı.

Raporda, öncelikle  iyileştirme süreçlerine ilişkin kavramlar ve yaklaşımlar  incelendi, deprem sonrası süreçte  iyileştirmeyi sağlamak üzere atılması gereken adımlar ve takvim ortaya konuldu. Bu çerçeve doğrultusunda, sosyal, mekansal, kültürel, ekolojik ve ekonomik  iyileşmeyi sağlamak üzere hangi  konulara öncelik verilmesi  gerektiği  ve bu önceliklerin gerçekleşmesine  ilişkin uygulama araçlarına incelendi .

Depremlerin yarattığı hasarı azaltmak, daha dayanıklı yerleşmeler planlamak ve  iyileştirme süreçlerini  sağlıklı  işletebilmek  için geliştirilebilecek kurumsal yapılanma ve planlama çerçeveleri ortaya konuldu.

Kategori

Etki, Vizyon, Yöntem