24002
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-24002,stockholm-core-2.2.9,select-theme-ver-8.8,ajax_updown,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Kartal; Mahalle Eylem Planı

Kartal, İstanbul’un farklı dönüşen ilçesi. Farklılığı, uygulamaya soktuğu kentsel dönüşüm modelleri ve yaklaşımları. Farklılığı, tasarımcılar ile Kartallıları buluşturan TAK Kartal ile Kartal’ın sorunlarına ortak çözüm bulan program ve projeler geliştirmesi. Bir diğer önemli farklılığı ise TAK Gezici ve TAK Kondu ile Kartal’ın tüm mahallelerinde çeşitli katılım yöntemleri uygulayarak, dönüşümün sosyal ve ekonomik boyutunu ele alması.

Şimdiye kadar ortaya koyduğu farklılığa bir yenisini ekleyerek bu kez Mahalle Eylem Planı’nı (MEP) ilave etmiştir. Kartal’ın 20 mahallesini kapsayan MEP çalışması farklı yöntemi ile bir ilk tartışmaya açılmıştır. MEP’in amacı aşağıdan yukarı planlama yaklaşımı ile halkın karar alma süreçlerine aktif katılımının sağlanması. Böylelikle, kamu yönetimi ile halk arasında stratejik köprü kurulmasıdır.

MEP; mahalleli ile belediye yönetiminin ortak bir vizyon ve öncelikli stratejiler çerçevesinde geleceğin tasarlanmasında ortak çalışma ortamını ve kültürünü yaratmakta. Bu nedenle, Kartal MEP katılımcı ortamda herkesin ve her kesimin çabası ile hazırlandı.

MEP, geniş katılımlı ortamlarda Araştırma, Katılım ve Tasarım aşamaları ile hazırlanmıştır.

Araştırma sürecinde;
– 20 Harita’da Kartal ile kapasite analizi yapılmış,
– Kimlik Kartları ile mahalle ve mahalleli profili çıkarılmıştır.

Katılım sürecinde;
– Katılım yöntemleri geliştirilmiş,
– Kartallılar ile buluşmalar gerçekleştirilmiş,
– Sorun, fırsat ve beklenti envanteri çıkarılmıştır.

Tasarım sürecinde;
– Kolay, Cazip, Dönüşen ve Duyarlı temaları ile mahalle yaşam endeksi kurgulanmış,
– MEP stratejileri geliştirilmiş,
– Program ve proje önerileri hazırlanmıştır.

Kartal Belediyesi tarafından gündeme alınan, TAK Kartal ve Kentsel Strateji işbirliği ile hazırlanan Kartal MEP’in, örnek bir ilk çalışma olarak değerlendirilmesi ve her yıl değerlendirme ve izleme süreçleri ile revize edilerek işbirliği içinde uygulanması yerel yönetim yaklaşımının değişmesi için önemli olacaktır.

Kategori

Etki

Etiketler

eylem planı, kartal, mahalle