24571
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-24571,stockholm-core-2.2.9,select-theme-ver-8.8,ajax_updown,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Mezopotamya’nın Altın Üçgeni; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin

Teknolojideki hızlı ilerlemeler, dijitalleşmenin yarattığı yeni dinamikler turizm sektörü için önemli fırsatlar sağlarken, iklim değişikliği, yoksulluk, salgın, göç gibi küresel ölçekteki riskler ise sektörün gelişmesi için zorluklar yaratmaktadır. Kriz, insanların hareketini durma noktasına getirerek turizm sektörünü olumsuz etkilemiş ve etkilemeye de devam etmektedir.

COVID-19, etkinliklerin iptaline, dünyadaki restoranların, otellerin ve diğer birçok turizm hizmeti sağlayıcı-sının kapanmasına yol açtı. Sınırların kapatılması, havayolu şirketlerinin uçuşları askıya alması, havaalanlarının kapanması, karantina sürelerinin getirilmesi ve farklı ülkeler tarafından getirilen kısıtlamaların devamıyla uluslararası seyahat neredeyse durdu. Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması başlamış olsa da endişeler ve belirsizlikler sürmektedir.

Teknoloji, yakınlığın yanı sıra yeni turizm iş modelleri geliştirmek için de olanaklar sunmakta, dijital hizmet platformları bir turizm destinasyonu ziyaret etmeden önce, sırasında ve sonrasında müşterilerin deneyimlerinin geliştirilmesi için bir araç olarak kullanılmaktadır.

COVID-19 sırasında, sanal turizm dünyadaki birçok turizm ve etkinlik hizmeti sağlayıcısı için önemli seçenek olmuş, salgınının derinden şekillendirdiği küresel bir pazarda turizm sektörü için daha sorumlu turizm uygulamaları geliştirmek için de bir fırsat olabilecektir.

Turizmin zorlukları ve fırsatlarını birlikte değerlendirmek ve bölgenin kalkınması için kamu, özel ve sivil kesimlerin ortak hareket etmelerinin zorunluluğunun bilincinde olan Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa yönetimlerinin Mezopotamya’nın Altın Üçgeni hareketini 7 Kasım 2020 tarihinde geniş kapsamlı bir çalıştayla başlatması, salgın döneminin önemli bir girişimidir. Turizm sektörünün önemli paydaşlarının katılımı ile gerçekleşen çalıştayda alınan karar doğrultusunda bu yol haritası hazırlanmıştır.

Mezopotamya’nın Altın Üçgeni Yol Haritası stratejileri DEĞİŞİM, DENEYİM ve BİRLİKTE HAREKET temaları üzerine kurgulanmıştır. Bölge kentlerinin ortak değerleri ile bireysel ve kurumsal başarıları küresel değişim eğilimleri de dikkate alan yol haritasının temel amacı ortak hareketin ortak strateji ve projelerini katılımcı ortamlarda belirlemektir.

NE Hazırlandı?
• Değişim, deneyim ve birlikte hareket stratejilerini dikkate alan Mezopotamya’nın Altın Üçgeni: Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa Yol Haritası.
NEDEN Hazırlandı?
• Değişimi fırsata çevirerek birlikte iş yapma modellerinin geliştirilmesi ve ortak turizm rotalarının hazırlanması için.
NASIL Hazırlandı?
• Kamu yönetimleri, turizm sektörünün öncü işletmeleri, konusunda uzman bireyler ve kurumlarla birlikte.
NERESİ İçin Hazırlandı?
• İki nehir dokuz şehre örnek olması amacıyla Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa illeri için.
NE ZAMAN Hedeflendi?
•Her yıl farklı tema ile 5 yıllık zaman dilimi.
KİMİN İçin Hazırlandı?
•Bölge turizm sektörünün tüm paydaşları ve bölgeye gelecek misafirler için.
Yol haritası, sektörü, bölgeyi iyi bilen ve konusunda lider paydaşlarının görüş ve önerilerinin alındığı katılımcı ortamlarda hazırlanmıştır. Süreç içinde, dört çevrimiçi odak toplantı düzenlenmiş, farklı kesimlerin öncü temsilcilerinin görüş ve önerileri alınmıştır.
Plan hazırlama sürecinde dört farklı kesimle odak toplantılar yapılmıştır.
• Turizm Yatırımcıları
• Kamu ve Üniversite Temsilcileri
• Sivil Toplum Kuruluşları
• İl ve Kent Yöneticileri

Kategori

Vizyon

Etiketler

Altın Üçgen, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Mezopotamya